Een groeiend koor van critici stelt dat kunstgras- en textielbedrijf TenCate zich te goedkoop laat overnemen door drie opkoopfondsen. Topman Loek de Vries en commissaris Loek ten Cate zouden baat hebben bij een lage overnameprijs.

Investeerders Gilde, Parcom en ABN AMRO Participaties brachten in juli een bod van 675 miljoen euro uit op TenCate, een producent van onder meer specialistisch textiel en kunstgras. De prijs van het bod bedroeg 24,60 euro per aandeel, 26,8 procent meer dan de beurskoers op de dag voorafgaand aan het bod.

De Europese Commissie ging in oktober akkoord met de deal. TenCate belegt een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 7 december om het bod te bespreken.

Bij beleggers heerst echter twijfel over de hoogte van het bod. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaf donderdag aan te willen weten of Ten Cate in het boekjaar 2014 en 2015 is benaderd door partijen, anders dan het huidige consortium van Gilde, Parcom en ABN AMRO Participaties, die het bedrijf geheel of gedeeltelijk wilden overnemen. Als daar een positief antwoord op komt wordt, wil de beleggersvereniging ook de redenen weten waarom dit niet tot overeenstemming heeft geleid en waarom daar geen melding van is gemaakt.

Overname TenCate: kritiek op dubbelrol topman en commissaris

De kritiek spitst zich verder toe op de rol van bestuursvoorzitter Loek de Vries en commissaris Egbert TenCate. Die hebben aangegeven te willen participeren in het aandelenkapitaal van het nieuwe TenCate, na de overname en het vertrek van de beurs. De topman en de commissaris zouden zodoende baat hebben bij een relatief laag bod.

Het Amsterdamse advocatencantoor Full Circle heeft donderdag een brief gestuurd naar TenCate, waarin gedreigd wordt met een gang naar de Ondernemingskamer, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. De advocaten reppen van een schijn van belangenverstrengeling bij bestuurders en commissarissen.

Het kantoor is zelf niet betrokken bij de overname van TenCate en vertegenwoordigt ook geen beleggers, aldus het FD. Oprichters Rein Kronenberg en Aziz Doubi willen naar eigen zeggen laten zien welke mogelijkheden er liggen voor juridische stappen tegen TenCate.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl